Pasul 2: „Painea noastra cea de toate zilele…”
Dintru inceput, sa stabilim ceva: nu exista grupa de alimente buna si grupa de alimente rea. Ce vreau sa spun?
„Grasimile sun rele”. De cate ori ai auzit asta?
Sau „painea ingrasa”. Da, ingrasa, dar in anumite conditii.
Nu inseamna ca de maine nu mai consum paine si grasimi.
Trebuie doar respectate anumite reguli de baza.
Si cel mai important lucru de spus aici: trebuie sa consum mancarea care imi place si imi produce satietate, ma satura. In niciun caz nu ma infometez.
Pot sa slabesc cu o frunza de salata verde, un ou fiert, un iaurt si un grape-fruit, toata ziua?
DA!
Dar cate zile pot face asta? Trei, zece, douazeci? Poate.
Dar dupa aceea ma voi opri.
De ce? Pentru ca acest program nu e sustenabil.
Pot sa mananc mult, dar fara sa ma ingras?
Important este sa gasesc modalitati sa-mi aleg si sa-mi prepar alimentele in asa fel incat:
- Sa aiba savoare
- Sa simt placere atunci cand le consum
- Sa nu fie incarcate, inutil, din punct de vedere energetic
De exemplu, cartofii, la cuptor, pusi in tava si stropiti cu putin ulei de masline, au de doua ori mai putine calorii decat cei prajiti.
Ce zici, ar merge o inghetata, langa ei, in locul „lasat liber”? Pentru ca se poate, am gatit inteligent.
Ce si cum mananac?
As imparti acest paragraf in doua sectiuni, esentiale pentru o mai buna intelegere:
a) Ce scot din alimentatie sau reduc drastic
- Produsele de patiserie
- Zaharul/ dulciurile
- Bauturile carbogazoase
- Produsele Fast-Food
- Produsele din carne procesata (mezeluri, carnati etc)
- Branzeturi procesate (branza topita, cascaval)
Multe dintre cele de mai sus furnizeaza asa-zisele „calorii goale”, nu au valoare nutritiva, dar favorizeaza acumularea de tesut adipos. Sau, dimpotriva, sunt alimente grase sau care contin grasimi (produsele de patiserie etc), fapt care are acelasi efect, plus inautirea parametrilor corporali (cresterea nivelului colesterolului, de exemplu).
Inca ceva, foarte important, pe care l-am lasat la urma: alcoolul. Scoate-l de tot sau redu-l drastic: 1 gram de alcool furnizeaza 7 Kcalorii „goale”.
b) Ce mananc, cum gatesc si cum combin alimentele. Principii de baza
Regula:
Pentru a pierde in greutate, trebuie sa fii in deficit caloric.
Asta inseamna ca trebuie sa consumi mai multa energie decat ii dai corpului tau, fortandu-l sa isi consume, treptat, rezervele de grasime.
Inseamna ca trebuie sa mananci mai putin? Nu
Inseamna ca trebuie sa te infometezi? Nu
Iti fac o marturisire: eu insumi sunt un gurmand. Mananc mult, am nevoie de o farfurie mare, plina, ca sa ma simt bine.
Asa am fost mereu. Si asa am ramas, chiar si dupa ce am slabit de la 103 kilograme la 77.
Secretul?
NU AM INVENTAT EU ASTA.
Dar cu siguranta te pot invata si pe tine cum sa faci exact ceea ce fac si eu, acum.
Ce mananc
In primul rand, ce fel de alimente ar trebui sa consumi?
Le vom imparti pe grupe, ca sa fie mai usor de inteles si de aplicat.
Proteine:
- Carne de pui (piept, picioare fara piele)
- Carne de curcan
- Carne de vita
- Carne de porc slaba (in ultima instanta, rar, evita ceafa)
- Carne de peste (macrou, somon, pastrav, crap etc)
- Branzeturi neprocesate
- Lactate (de preferat cele fermentate: kefir, iaurt etc)
- Oua
- Soia
- Tofu
- Naut
- Linte
- Ciuperci
Grasimi:
- Ulei de peste/ somon
- Ulei de masline
- Avocado
- Oleaginoase (nuci, caju, alune, migdale etc)
- Unt (atentie la procentul de grasime)
Glucide (carbohidrati):
- Paine integrala
- Cereale integrale
- Orez
- Cartofi
- Legume (radacinoase sau cu frunze)
- Fructe (mere, pere, banane, kiwi, pepene etc)
- Fructe de padure (sursa de vitamine si antioxidanti)
Cum gatesc?
Opteaza pentru aceste solutii:
– Fierbere
– Gatit la abur
– Gatit la cuptor
Inlocuieste modul de preparare al alimentelor. Elimina prajelile. Desi nu pare, acest lucru iti va permite sa largesti paleta alimentelor pe care sa le consumi, precum si sa maresti cantitatile.
Schimband modul de preparare al alimentelor, nu pierzi nimic din savoarea lor.
Continuam in episodul urmator, cu noi reguli, pasi si proceduri.

