Gatit sanatos. Ce inseamna acest lucru?
Fara indoiala ca ai auzit de nenumarate ori despre hrana sanatoasa si beneficiile aduse de acest tip de nutritie.
Dar ce inseamna e fapt acest lucru, si cum se traduce asta in bucataria noastra?
In primul rand, trebuie sa stii ca suntem ceea ce mancam. Ai auzit si asta, stiu, dar este cat se poate de adevarat.
De ce? Pentru ca in corpul nostru se petrec tot timpul procese biochimice, prin care organismul nostru se transforma. Vorbim aici de anabolism si catabolism. Ambele procese sunt componente ale metabolismului.
Intr-o descriere foarte simplista, anabolismul este procesul raspunzator de creasterea, mentinerea si innoirea tesuturilor. Mai departe, catabolismul este exact opusul. Adica procesul prin care moleculele complexe se transforma in molecule mai mici, mai simple, eliberandu-se energie.

Caramizile corpului meu
Imagineaza-ti corpul nostru ca pe o casa care se darama si se recladeste tot timpul, se reinnoieste, se regenereaza. Componente celulare sunt distruse, devin deseuri, iar corpul le inlocuieste cu altele noi.
Iar materia prima, materialul de constructie folosit aici, este chiar hrana noastra.
De aceea, urmand cateva reguli simple, nu facem altceva decat sa optimizam aceste procese.
Cele 5 reguli simple pentru gatit sanatos
- Incearca pe cat posibil sa prepari mancarea acasa. In acest fel vei avea un control foarte bun asupra cantitatii si calitatii ingredientelor folosite si implicit asupra valorii lor energetice.
- Nu folosi foarte multe ingrediente. Gateste fara prajeli, folositi varianta de a prepara hrana prin fierbere, la cuptor sau la abur. Asta nu inseamna neaparat ca pierzi savoarea mancarii. Urmeaza regula de 5: maxim 5 ingrediente in orice mancare. Se pare ca al nostru corp atatea poate procesa cel mai bine, fara sa existe deseuri metabolice semnificative.
- Utilizeaza leguminoasele si plantele cu multe fibre, precum spanacul, lintea, mazarea si altele.
- Evita produse procesate, fie din carne (mezeluri), fie din lapte (branza topita etc). Evita carnea rosie. Foloseste carnea de pui, curcan sau pe cea de peste. Aceasta din uarma este bogata in grasimi sanatoase Omega 3.
- Evita zaharul. Sub orice forma: prajituri, ciocolata, sucuri etc. Stimuland secretia de insulina, dulciurile nu fac altceva decat sa favorizeze aparitia diabetului de tip 2. In plus, ele nu produc satietate, facandu-ne sa mancam din nou in scurt timp. Iata pe scurt unul din mecanismele prin care ne ingrasam, mai ales daca nu facem niciun fel de miscare.
Concluzie
Am enumerat, succint, doar reguli de baza, fara sa intru in detalii foarte multe. Urmandu-le, vei vedea cu siguranta rezultate notabile.
Nu in ultimul rand, aminteste-ti tot timpul de ce faci asta: ca sa asiguri corpului tau cele mai bune „caramizi” pentru constructie si reconstructie.
SI….
CA SA TE BUCURTI MAINE, CAND TE VETI PRIVI IN OGLINDA SI VETI CONSTATA CA ESTI PE DRUMUL CEL BUN!
Daca doresti mai multe informatii despre nutritie, precum si o reteta delicioasa pentru un desert sanatos, ai aici un video pe care te invit sa il urmaresti.
Succes in implementarea acestor reguli!

